Oregon Pine

Oregon Pine is een populaire en bekende houtsoort in Nederland. Deze houtsoort wordt al meer dan 100 jaar uit de Verenigde staten (staat Oregon) en Canada geïmporteerd. Ook wel Douglas Fir genaamd. Niet te verwarren met inlands Douglas. Het komt van nature veel voor aan de westkust van Noord Amerika, vooral in het laagland tussen de Grote Oceaan en het Cascaden gebergte. Het spint is witachtig, het kernhout steekt daar licht oranje bruin tegen af; het donkert na tot oranjeachtig geel bruin. Deze mooie Amerikaanse houtsoort is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes of streepjes op het geschaafde oppervlak zichtbaar zijn. Ook hardzakken komen voor. Opvallend is het contrasterende kleurverschil in de groeiringen tussen vroeg- en laathout. In het kwartiers (radiale) en kopse vlak is dit zichtbaar in een streeptekening respectievelijk ringen.

Bij transparante afwerkingen komen de esthetische aspecten van Oregon Pine prachtig tot hun recht. In Nederland maken ontwerpers daar steeds meer gebruik van binnen- en buitenkozijnen, maar ook constructief in fraai gevormde kolommen.

 

Ladders
Door de specifieke sterkte-eigenschappen is deze houtsoort uitermate geschikt voor het fabriceren van professionele ladders voor glazenwassers en schilders. Helaas zijn deze ladders door de regelzucht van Europa veelal vervangen door hoogwerkers.

Contact

Mooi en Esthetisch

Gedurende de laatste twintig jaar wordt deze houtsoort veel gebruikt voor kozijnen. Door de rifte zaagwijze is deze soort hier uitermate geschikt voor. Vanwege de mooie zachtrode kleur is een blank gelakte afwerking een streling voor het oog. (zie foto’s bijgaande projecten) Dosse (tangentiaal) gezaagd hout geeft een fraaie vlamtekening. Oregon Pine heeft een bijzonder fijne structuur. Ook de groeiringen liggen compact bij elkaar; op een houtdoorsnede van 15cm zitten er soms 150. 

Voor meer informatie over;

Oregon Pine masthout

Projecten

Het Oregon Pine van Boogaerdt Hout treft u onder andere aan in Eindhoven, Schiedam, Tiel & Zeist. Wilt u meer informatie over Oregon Pine projecten bekijk de foto’s hieronder. Of bekijk de projectenpagina.

Projecten
  • Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.