Oregon Pine

Oregon Pine is een populaire en bekende houtsoort in Nederland. Deze houtsoort wordt al meer dan 100 jaar uit de Verenigde staten (staat Oregon) en Canada geïmporteerd. Ook wel Douglas Fir genaamd. Niet te verwarren met inlands Douglas. Het komt van nature veel voor aan de westkust van Noord Amerika, vooral in het laagland tussen de Grote Oceaan en het Cascaden gebergte. Het spint is witachtig, het kernhout steekt daar licht oranje bruin tegen af; het donkert na tot oranjeachtig geel bruin. Deze mooie Amerikaanse houtsoort is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes of streepjes op het geschaafde oppervlak zichtbaar zijn. Ook hardzakken komen voor. Opvallend is het contrasterende kleurverschil in de groeiringen tussen vroeg- en laathout. In het kwartiers (radiale) en kopse vlak is dit zichtbaar in een streeptekening respectievelijk ringen.

Bij transparante afwerkingen komen de esthetische aspecten van Oregon Pine prachtig tot hun recht. In Nederland maken ontwerpers daar steeds meer gebruik van binnen- en buitenkozijnen, maar ook constructief in fraai gevormde kolommen.

Contact

Mooi en Esthetisch

Gedurende de laatste twintig jaar wordt deze houtsoort veel gebruikt voor kozijnen. Door de rifte zaagwijze is deze soort hier uitermate geschikt voor. Vanwege de mooie zachtrode kleur is een blank gelakte afwerking een streling voor het oog. (zie foto’s bijgaande projecten) Dosse (tangentiaal) gezaagd hout geeft een fraaie vlamtekening. Oregon Pine heeft een bijzonder fijne structuur. Ook de groeiringen liggen compact bij elkaar; op een houtdoorsnede van 15cm zitten er soms 150. 

Voor meer informatie over;

Oregon Pine masthout